RESTAURANT BOTÀNIC, TORTOSA.
Si fóssim a Barcelona diríem allò de ‘volta al món i torna al Born’. A Tortosa no tenim una frase feta equiparable, però l’expressió va bé per definir la trajectòria del xef lleidatà Carles Barberà, que fa vint-cinc anys va obrir el restaurant Julivert —un històric a la capital del Baix Ebre— en l’atzucac que queda una mica més amunt de l’antic cinema Fèmina, a l’eixample tortosí. Ara, després d’un periple per diversos restaurants, ha tornat en aquell mateix local, ocupat des de fa dos anys pel Botànic.
Amb la nova direcció de cuina, Jordi Mauri i Xavi Galiana —els dos joves propietaris del restaurant— han pres una decisió encertada. Perquè des que el Carles és al capdavant dels seus fogons, el restaurant ha fet un salt gastronòmic amb una carta gens ostentosa —més aviat de vocació popular— però refinada: raviolis farcits amb crema de llamàntol i salsa marinera de gamba roja, caragols a la llauna salpebrats amb aquella destresa que només tenen els nascuts a la terra ferma o pastís de foie mi-cuit amb poma i recobert d’una capa caramel·litzada que li aporta una textura cruixent sense ser farragosa, a la vegada que potencia el punt subtil i deliciosament amargant del fetge.
“El sushi és també a la punta de llança d’una carta que sap combinar els plats de la cuina mediterrània amb l’emergent influència de la gastronomia nipona”
El Botànic també ha esdevingut un dels millors locals de la ciutat per gaudir de la cuina japonesa. El tataki de tonyina roja Balfegó —excel·lent matèria primera— amb llavors torrades de sèsam és un plat saborós de preparació relativament senzilla, però que requereix de l’habilitat per marcar els daus a la paella sense que perdin el sabor i la textura del peix cru. El sushi elaborat amb arròs glutinós, de gra curt i rodó i acompanyat de tonyina, bacallà i salmó és també a la punta de llança d’una carta que sap combinar els plats de la cuina mediterrània amb l’emergent influència de la gastronomia nipona.
El local, però, també és singular per la seva posada en escena: un espai diàfan, amb un reservat a la zona de l’altell, lluminós i que ha pensat bé l’interiorisme amb tocs industrials i elements de l’arquitectura zen. Entre el personal, a més, s’hi reconeixen treballadors d’un altre històric de la ciutat, el restaurant Rosa Pinyol, que va tancar ara deu fer deu anys. Un cúmul d’experiència en un equip de cuina i sala que garanteix menjar de gust i sentir-se ben servit.
Per saber-ne més: C/ Teodor González, 38. Tortosa. // Tel. 977 44 52 56 // www.botanictortosa.com // Article publicat originàriament a la revista L’ESTEL amb fotografies de Josep Piñol.