Article a www.terresmagazine.com //
Aviat, les aromes d’alfàbrega, coriandre, canyella i menta, de formatges arrebossats, d’escabetxos i d’abadejo amb mel tornaran a impregnar l’ambient dels restaurants de Tortosa. Falta poc perquè comenci la Festa del Renaixement i, aquests dies, l’olfacte delata els cuiners que ja han posat l’olla a fer xup-xup. I és que cada tercer cap de setmana de juliol, —enguany del 18 al 21 de juliol— la capital de les Terres de l’Ebre recrea el segle XVI i es converteix en un va i ve de d’espectacles: el so de tabals, dolçaines, tarotes, cornamuses i violes de roda se superposa a la cridòria de soldats, mercaders i nobles que passegen per les places del nucli antic. La festa es viu al carrer, però també a taula. “La gastronomia és una de les millors eines per submergir-se a la cultura de l’època. Les jornades gastronòmiques que organitzem els restauradors de Tortosa són un complement essencial per als qui volen assaborir, en sentit literal i metafòric, la Festa del Renaixement”, explica Margaret Nofre presidenta de l’associació de Platigot i propietària del restaurant Sant Carles.
Al darrere dels plats que presenten els chefs tortosins —reroles (mandoguilles) de fetge de pollastre amb formatge, ferixoles (creps) d’herbes aromàtiques, arròs amb crosta— hi ha un treball de recerca rigorós. “En els receptaris medievals i del Renaixement no hi apareixien les proporcions dels ingredients i per això vam treballar al costat de Josep Lladonosa, xef i estudiós de la cuina catalana antiga. Amb ell vam poder restituir moltes receptes de l’època”. A la cuina del segle XVI no hi havia ni patata, ni tomaca, ni pebrot, ni fesols, ni carabasses, ni carabassons, ni blat de moro, ni xocolata… són productes provinents d’Amèrica que al segle XVI encara no s’havien integrat a la nostra gastronomia. A l’època, per tant, abundaven els escabetxos acompanyats de fruits secs, espècies i herbes fresques. El llenguado, el salmó i l’escrita eren peixos populars, al costat de la carn de caça. Nofre recorda que “des que van començar les jornades gastronòmiques ara fa més de quinze anys, en cada edició de la festa els restauradors de Tortosa han anat afegint noves receptes a la carta. Enguany seran unes postres que porten per títol ‘Bones Taronges de Xàtiva’”. La recepta forma part d’un receptari medieval i s‘elabora amb formatge fresc, brossat, farina i ou. De la pasta resultant se’n fan petites boles que un cop passades per la paella es condimenten amb mel, sucre morè i canyella.”L’aspecte final té l’aspecte d’una taronja petita, i d’aquí ve el nom de les postres”, puntualitza.
Continuar llegint la resta de l’article
Deixa un comentari