Dissabte a la nit, l’imponent l’edifici de la Manifattura Tabacchi de Càller (l’antiga fàbrica de tabac de la capital de Sardenya) va reunir unes 500 persones i, pel cap baix, 1300 botelles de vi elaborat amb garnatxa. Dues ampolles, per cada un dels vins (684) que s’havien presentat a la cinquena edició del Concurs de Garnatxes del Món. N’hi havia d’Itàlia (la majoria de Sardenya), de França, de Macedònia, d’Austràlia, Sud-àfrica, el Líban i Espanya, amb predomini dels caldos aragonesos i catalans. Molt de vi, però més aviat poc glamur en la posada en escena del concurs: no hi va haver ni trofeus (físics), ni discursos dels guanyadors. Unes mancances justificades: hi havia 213 vins premiats i l’organització va decidir anar al gra i repartir una llista amb el nom dels guardonats, com ja havia fet en altres edicions. Catalunya es va endur trenta-set reconeixements i en el pòdium hi han destacat els vins de la Terra Alta: amb 11 medalles d’or, tres de plata i tres de bronze.
Però el protagonisme dels vins catalans no es va quedar en l’entrega de la llista dels premiats. Joan Arrufí, el president de la Denominació d’Origen del vi de la Terra Alta (acompanyat de l’Alcalde de Gandesa, el director de l’Institut Català del Vi i el President de l’Associació Terra de Garnatxes) va recollir una estatueta —aquest cop sí— i va oferir un petit discurs —aquest cop també— en català i italià. Va ser en l’acte simbòlic del relleu de seus del concurs. I és que l’abril de l’any vinent Gandesa esdevindrà l’epicentre de la garnatxa i acollirà aquest certamen que va nàixer fa cinc anys a Perpinyà, promogut pel Consell Interprofessional de Vins del Rosselló. “L’organització d’aquest concurs és un repte per a la comarca de la Terra Alta, però ja hem creat un grup de treball que ho assumirà amb il·lusió i valentia. No tinc cap dubte que serà un certamen que es recordarà durant temps, serà la millor edició que s’haja fet mai del Concurs de Garnatxes del Món”, va assegurar Joan Arrufí després de recollir l’estatueta amb forma de cep.
Per la seva banda, l’alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, va posar de relleu el treball que s’ha fet els darrers anys per portar el concurs a Catalunya: “Ens ho vam creure des del principi. Sabíem que podíem aconseguir l’organització del Concurs Mundial de Garnatxes per molts motius. Un d’ells és que a la Terra Alta hi ha un terç de la garnatxa blanca de tot el món. És una varietat autòctona que havíem de reivindicar”. En el mateix sentit s’havia manifestat Meritxell Serret, la Consellera d’Agricultura, en una visita fugaç a Sardenya el dia anterior. Serret va reivindicar que “Catalunya és també terra de garnatxes de primera qualitat”.
Encara fa falta més d’un any per a la celebració del concurs a Gandesa, però el grup de treball ja ha començat a debatre propostes i proposar alguns canvis. “Hem estat en altres edicions d’aquest concurs i hi hem detectat algunes mancances. Per exemple: els elaboradors ens hem trobat un obstacle a l’hora de presentar els nostres vins a un concurs. Dins ara els premis s’han organitzat al febrer i per tant havíem d’entregar les mostres al mes de gener com a molt tard. El problema és que al gener els nostres vins encara estan acabant la fermentació alcohòlica o malolàctica i per tant no és el moment idoni degustar-los”, assegura Joan Arrufí. Però més enllà de qüestions tècniques d’aquest tipus, el gran repte serà logístic: s’hauran d’acollir més de mig miler de participants en una comarca amb un gran potencial turístic, però mancada d’allotjaments. Això segurament, els obligarà a sortir dels límits estrictes de la comarca i acabarà implicant el conjunt de les Terres de l’Ebre. (Crònica publicada a L’EBRE del 17 de febrer del 2017)