El Josep (30 anys) i el Pau Vicens (27 anys) són dos germans que traspuen passió pel vi i optimisme pel negoci del celler. “Les coses les fem a poc a poc, el nostre objectiu no és anar ràpidament sinó fer el millor vi possible”, expliquen. Son pare, que també es diu Josep Vicens, els escolta mentre assenteix amb el cap, conscient que aquesta idea de respectar els tempos, d’anar sense presses, és la recepta familiar que els ha permès sumar cinc generacions. “Som un dels cellers de la Terra Alta més antics, des de 1890 que produïm vi de manera ininterrompuda”, comenta el Pau. I tot fa pensar que, 128 anys després de la seua primera anyada, el negoci està ben encaminat.
Des que el 2001 van començar a embotellar —abans venien a doll—, la seva marca no ha fet més que consolidar-se. Especialment gràcies a la família de vins ‘Mon iaio Sisco’: un blanc 100% Garnatxa Blanca i un negre criança fet amb carinyena. El primer és un vi potent, carnós i afruitat, amb aromes que remeten a la pera i el préssec. El segon està elaborat amb “una de les carinyenes més velles de la comarca, les vinyes que va treballar lo iaio Sisco” remarca el Josep fill. Un caldo expressiu, amb gust de gerd, móres madures i sotabosc mediterrani amb criança de quinze mesos en bóta de roure. És un vi excel·lent i també exclusiu, perquè és de producció limitada i amb prou feines se’n compten 600 ampolles per anyada.
I és que el Celler Josep Vicens de Gandesa és un negoci més aviat petit, que posa èmfasi en la qualitat més que en la quantitat. Pare i fills, treballen una trentena d’hectàrees disperses per tot el terme municipal, on hi ha plantades varietats autòctones com la Garnatxa blanca i Negra, i la Carinyena (amb una mitjana d’edat que ronda els seixanta anys), però també d’altres de foranes com el Sauvignon Blanc, el Viognier, el Cabernet Sauvignon i el Syrah. En general finques petites. La més gran la partida de les Vinyes del Grau, a tocar del Coll del Moro, d’on en surt la major part del raïm per elaborar els vins joves del celler (un blanc, un negre i un rosat pàl·lid).
Una aposta pel Macabeu // No és gaire habitual que un celler de la Terra Alta posi èmfasi en una varietat com el Macabeu. “És una varietat que ens agrada i l’any passat vam decidir treure un vi natural 100% fet amb aquestes vinyes. N’estem contentíssims”, explica del Josep fill. El seu nom no pot ser més explícit: Lo Natural, un vi que remet al gust de la poma al forn, amb un tic de cítrics. I si sou de dolços, no podeu deixar de tastar un dels millors vins de licor de la comarca. No ho diem nosaltres, sinó el jurat de Concurs de Vins DO Terra Alta 2017, que el va destacar com una de les millors elaboracions en aquesta categoria. S’anomena Ca Tibaria, com el malnom d’aquesta família que elabora fins des del final del segle XIX.
El celler està ubicat al centre del nucli urbà i ofereix la possibilitat de fer-ho visites cada dia, sempre amb reserva prèvia i al preu de 5 euros. La ruta comença a les vinyes i acaba al mateix celler, on es poden tastar els vins a peu de tina. Av. Aragó, 20. Gandesa. Tel. 686 135 921. www.vinsjosepvicens.com