Faltaven pocs dies per acabar l’agost de 1881. Plovia i les gotes colpejaven els vidres de la casa de camp que els Steveson havien llogat als afores de Braemar, a les Terres Altes d’Escòcia. Lluny del frenesí urbà d’Edimburg a què estava habituat, l’escriptor Robert Louis Stevenson matava les hores estirat al llit o al sofà, jugant als escacs amb el pare o pintant amb Samuel Lloyd, el seu fillastre de només 13 anys. I va ser una d’aquestes tardes esmorteïdes quan es va gestar una de les novel·les d’aventures més importants de la història de la literatura: L’illa del Tresor. El petit Samuel s’havia entretingut fent esbossos amb una capsa d’aquarel·les. Steveson s’hi va apropar i entre un i l’altre van començar a definir les formes d’una illa: van dibuxar-hi boscos, turons que emergien per sobre de la vegetació, també platges, badies i braços de mar. I quan ho van tenir enllestit, en Robert hi va escriure: l’Illa del tresor. “Aquella imatge em va inspirar per agafar un paper i enumerar una llista de capítols”, explicaria anys més tard. El dia següent ja n’havia escrit les primeres pàgines, que va llegir en veu alta a la família per rebre’n l’opinió. Cap d’ells, però, no s’esperava que aquelles lectures fossin res més que un simple divertimento de final d’estiu.
Totes les pistes porten a Normand // Un nen entremaliat, pirates amb lloro i pota de fusta, un mapa del tresor i una illa deserta al mar del Carib. L’argument d’aquella novel·la era pur romanticisme. Però d’on havia tret aquells personatges? Com s’ho havia fet Stevenson per descriure indrets paradisíacs i narrar aventures marítimes convincents i amb un vocabulari tan precís? Segons Frank Gwyn, un dels seus biògrafs, “tot el seu llibre sembla construït a partir de materials d’altres llibres. Stevenson utilitza tots els seus recursos, tot allò que havia llegit i tot allò que havia observat”. Així, les descripcions dels esquelets que es poden llegir a l’Illa del Tresor ens remeten a la narrativa de l’escriptor Edgar Allan Poe; el lloro del pirata Joahn Silver el va agafar de la novel·la Les Aventures de Robinson Crusoe, de l’anglès Daniel Defoe i per definir el personatge de Billy Bones s’havia inspirat en els llibres d’història de Whashington Irving. Però més enllà de la influència literària, hi ha algun esdeveniment històric que hagués desencadenat la imaginació de Robert Louis Stevenson? L’escriptor nord-americà John Amhrein es va plantejar la mateixa pregunta i després de gairebé deu anys d’investigació totes les pistes el van portar a l’illa de Normand, al Carib.
Si voleu conèixer la resta de la història, podeu llegir el reportatge “La veritable illa del tresor. L’aventura que podria haver inspirat la novel·la” que he publicat a la revista Sàpiens núm. 144. Juliol 2014. // Foto: Robert Louis Stevenson amb la seva família.