L’Andrew Redmon Barr em va mostrar l’Airstream travel trailer —un model del l’any 1950— en el pati d’un edifici proper al Meadows Park d’Edimburg. Era una caravana vintage, metal·litzada i de formes arrodonides. El vehicle es veia vell, però els voluntaris del National Collective —un col·lectiu de joves artistes partidaris de la independència d’Escòcia— havien treballat durant una setmana per deixar-lo net i lluent. A més, a cada un dels laterals hi havien enganxat uns vinils amb el mapa d’Escòcia on s’hi podia llegir “Yestival, The Summer of Independence”. Era l’última setmana de juliol de 2014 i els voluntaris del National Colletive tot just acabaven de començar un viatge de trenta-quatre dies amb caravana que els portaria a rodar per tot el país: des de la regió sud d’Escòcia limítrof amb Anglaterra, fins a les illes Shetland i Òrcades a tocar d’aigües territorials de Noruega. L’objectiu: organitzar activitats culturals per tota la geografia i promoure de manera desenfadada el vot pel Sí en el referèndum per la independència que s’havia de celebrar el 18 de setembre d’aquell mateix any, un mes i mig més tard.
El National Collective havia estat fundat dos anys abans i volia ser un espai per explorar amb imaginació i des de la vessant artística el debat independentista, fora del marc de la política institucional. Era la nota discordant —no en el què, sinó en el com— dins el paraigua del YES Scotland, la campanya que aglutinava tots els col·lectius independentistes. Si l’eslògan popularitzat per Alex Salmond —líder del centre-esquerra, cap visible del Partit Nacional Escocès (SNP) i Ministre Principal d’Escòcia— era ‘Nae limits for Scotland’, els partits comunistes de la Radical Independence van optar per ‘Una altra Escòcia és possible’. En canvi per al National Collective la cosa anava més d’imaginació i per això portaven arreu el lema ‘Imagine a better Scotland’. Un lema que els va convertir en l’ase dels cops dels col·lectius unionistes: que si eren naïves, amateurs i joves irreverents sense ideologia concreta.
El jove escriptor i il·lustrador Andrew Redmon Barr va ser una de les alma mater del col·lectiu. Al final del 2011, quan només tenia dinou anys, va ser-ne un dels cofundadors. I només tres anys després, The List la revista d’oci i cultura per excel·lència a Glasgow i Edimburg —l’equivalent al Time Out en altres capitals europeees— va siturar el National Collective en el top ten dels principals influencers culturals de l’any 2014. En bona mesura per la gran quantitat esdeveniments que organitzaven els seus voluntaris dispersos pels quatre cantons d’Escòcia. Es tractava principalment d’actes de petit format en cafès i pubs: debats, presentacions de llibres, recitals poètics, concerts de música unplugged, projeccions de cinema, etc.
La primavera del 2014, s’apropava el dia del referèndum i cruixia l’ansietat dels membres del National Collecti ve per organitzar una gran final. Així va sortir la idea d’organitzar un tour amb caravana per tot el país, al qual em vaig sumar amb intermitències (per qüestions laborals). Cada dia es faria parada en un poble diferent amb la voluntat d’organitzar-hi un acte reivindicatiu amb la complicitat d’artistes locals. En aquell moment jo treballava de corresponsal del diari ARA a Escòcia i fer la volta al país em serviria per trepitjar territori i conversar amb nous testimonis i veus allunyades d’Edimburg i Glasgow, els centres de decisió política i econòmica pels quals em movia habitualment. Vaig seguir bona part del periple tot i que en alguns moments amb l’amic reusenc Roger Cros ens vaim desviar del circuit del Yestival per tancar entrevistes i reportatges en paral·lel.
Fa uns mesos, l’Andrew va publicar la crònica de tot aquell període en el llibre ‘Summer of independence’, un volum que presentarem el proper dissabte 22 d’abril a l’espai cultural del Portal de Tamarit de Tortosa, a les 11h. Serà una prèvia al Sant Jordi que ens servirà per parlar de la campanya del referèndum escocès de fa tres anys, per buscar comparatives amb Catalunya, però sobretot per analitzar l’actualitat.